Italské laskominy

10. ledna 2009 v 20:06 | Vakys |  Cultura italiana
Pečivo alla betonovej...
Když jsme si v Sieně chtěli poprvé koupit chleba, trošku jsme se zhrozili. Všechny byly tvrdé jak beton a tak jsme slevili a rozhodli se zkusit nějakou veku. Naše rozčarování se však opakovalo. Když jsme se ptali po něčem měkčím, pokrčil rameny a řekl, že italské pečivo je takové. V supermarketu se většinou dají koupit měkké "housky", ale často svou konzistencí spíše připomínají pečivo vyrobené z rozemletých chirurgických rukavic. Navíc museli čelit ještě jedné nepříznivé skutečnosti. A sice, že v Toskánsku se pečivo nijak nesolí, takže máte chvílemi dokonce pocit, že je nasládlé.
Po nějaké době se nám podařilo si zvyknout na křupavé chleby i veky a alespoň mě, už to tak nevadí. Jen si člověk musí dávat pozor při ukusování, aby si nepoškrábal dáseň. Fakt!
Situace v Cagliari je o poznání lepší, protože se tu dá lehce sehnat měkké pečivo, například housky alla ankylosaurus, které jsou pravidelným čtenářům již věrně známé. V poslední době mezi naše velké favority patří hlavně pane al latte (pečivo na mléce=zřejmě se vyrábí z mléka), což je nadýchaná houska velejemné chuti, která dokáže povznést kdejakou nuznou snídani.

Prosciutto cotto/crudo

Jednou z významných potravin italské kuchyně je "šunka" prosciutto. Můžete ji koupit buď jako cotto nebo jako crudo. Cotto je vařená a víceméně je totožná s českou šunkou. Prosciutto crudo je syrové maso, pouze nasolené a usušené. Má výraznou chuť a i proto se krájí na charakteristické plátky, které jsou až průsvitně tenké. V obchodě mají kusy prosciutta, ze kterých přímo krájí a většinou ještě někde poblíž visí celé kýty obalené pepřem a zatřené jakýmsi sádlem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Eva Eva | 11. ledna 2009 v 12:10 | Reagovat

Pravidelní čtenáři zdraví naše nepravidelné dopisovatele!!!Ahojte,zdraví PTW!

2 Zapařený vlk taťka Zapařený vlk taťka | 11. ledna 2009 v 20:08 | Reagovat

Boys ta fotka s prosciuttem vypadá na pěknou plíseň... ale já bych to stejně sežral :-) Ať se daří.

3 Vakys Vakys | E-mail | 11. ledna 2009 v 20:26 | Reagovat

Zdár tatí! Heh, no ta jedna kejtička už byla asi trochu chycená, ale sdílím s tebou týžten názor!

4 Alča Alča | 12. ledna 2009 v 11:35 | Reagovat

No, konečně něco pro nás gurmány. Škoda, že se nedá taky počuchat. A co nějaké speciální recepty?? Ochutnáme po návratu něco z vašeho kulinářského umění?

5 Vakys Vakys | E-mail | 12. ledna 2009 v 15:24 | Reagovat

No, když budete hodní, tak možná i jo! ;-)

6 pája pája | 12. ledna 2009 v 22:19 | Reagovat

no, takovu šunku sem naježila mamě, byla nadšená, je to tak šíleně al edrahéa ž je to mooc dobré

7 Janča Janča | E-mail | 14. ledna 2009 v 9:15 | Reagovat

Ahojík,tak taková kýta by u nás moc dlouho nevydržela..:-) Teď jste mě tak naladili na tu šunku,že mám na ní vážně chut!=)=) Mějte se krásně,ahojííík;)

8 nmcxlaiib nmcxlaiib | E-mail | Web | 23. dubna 2009 v 4:09 | Reagovat

jQ3TTk  <a href="http://xgpuxltnlkqy.com/">xgpuxltnlkqy</a>, [url=http://cowqqlpozgvc.com/]cowqqlpozgvc[/url], [link=http://jybqxfmkkakc.com/]jybqxfmkkakc[/link], http://nvdqlezwmafd.com/

9 hanka tomasova hanka tomasova | E-mail | 26. července 2010 v 17:46 | Reagovat

Sladkosti i zmrzliny jsou pochutnáníčko. Kupte si zmrzku od Nestlé a vyhrajte romantický víkend v Paříži či jinde! http://www.zmrzliny-nestle.cz

10 replica watches patek philippe replica watches patek philippe | E-mail | Web | 15. ledna 2013 v 2:15 | Reagovat

Hey I'm talking to a ton of webmasters to discover out out if they have heard anything concerning the fantastic blog site page engine change that is inside the works? With WP releasing 3 rather shortly, the word on the street is that BE is going to make a tremendous amount of changes that search like WP alterations. Shoot me an email if you happen to ever listen to everything.
http://www.palewatches.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.